تفاوت BI یا هوش تجاری و Business Analytics
هوش تجاری [Business intelligence] یا همان BI و تحلیل پیشرفته داده های کسب و کار [Business analytics] دو اصطلاحی هستند که اغلب توسط متخصصان به جای هم استفاده می شوند. اما بابت اینکه BI زیر مجموعه Business Analytics است یا برعکس بین متخصصان همواره بحث وجود دارد. همچنین در تعریف این دو حوزه نیز همپوشانی وجود دارد. رهبران کسب و کار می توانند با درک صحیح تفاوت های بین BI و Business Analytics ابزار ها و افراد مناسبی را برای رشد شرکت خود انتخاب کنند. دانشجویان فعلی و یا جدید رشته های مدیریتی نیز می توانند از این دانش برای ارزیابی اینکه چه برنامه آموزشی می تواند آن ها را به بهترین شکل ممکن برای اشتغال در این رشته آماده کند، استفاده کنند.
نظر مترجم: موفق به ارائه ترجمه برای عبارت Business Analytics نشدم چون اگر آن را به تحلیل کسب و کار ترجمه کنم ممکن است با BA یا Business Analysis اشتباه گرفته شود.
هوش تجاری [Business Intelligence] چیست؟
بطور سنتی، هوش تجاری در بکارگیری داده ها برای مدیریت علمیات روزمره یک شرکت تعریف می شود. رهبران کسب و کارها زمانی که نیاز به جمع آوری و انبار کردن داده های عملیات جاری شرکت، رسیدن به حداکثر گردش کار، ساخت گزارش های الهام بخش و دستیابی به اهداف سازمانی دارند ابزارهای هوش تجاری و متخصصان این حوزه را به کار می گیرند.
ابزارهای هوش تجاری می توانند شامل تعداد بسیار زیادی از نرم افزار ها و سیستم ها باشند. برخی از این ابزارها عبارتند از نرم افزار های صفحه گسترده (مانند اکسل)، پردازش های برخط (OLAP)، نرم افزار های گزارش گیری، ابزارهای نظارت بر فعالیت های کسب و کار و نرم افزار های داده کاوی.
بطورکلی، هوش تجاری به رهبران کسب و کار ها کمک می کند تا سازمان و چالش های مرتبط با صنعت را هدایت کنند و مطمئن باشند که سازمان بر اهداف اصلی خود متمرکز است تا بتواند با موفقیت به مسیر خود ادامه دهد.
تحلیل پیشرفته کسب و کار [Business Analytics] چیست؟
تحلیل پیشرفته داده های کسب و کار، بطور عمومی به عنوان یک رشته آماری شناخته می شود، جایی که متخصصان داده در آن از ابزارهای کمّی برای پیش بینی و توسعه استراتژی های آینده برای پیشرفت استفاده می کنند. به عنوان مثال وقتی که BI به مدیر یک شرکت در مورد رفتار فعلی مشتریان می گوید Business Analytics ممکن است در مورد رفتار آینده مشتریان اطلاع دهد. برخی از متخصصان Business Analytics را به عنوان مجموعه ای از ابزار های پیش بینی در قلمروی هوش تجاری می دانند. (یعنی Business Analytics را زیر مجموعه BI می دانند.)
ابزار های Business Analytics شامل کارکرد های بسیاری منجمله تحلیل همبستگی، تحلیل رگرسیون، تحلیل عاملی، تحلیل پیشگویانه (پیش نگر)، متن کاوی، تحلیل تصویر و … می باشد. شرکت ها برای بکار گیری این ابزار ها باید دانشمند داده (Data Scientist) استخدام کنند و در زمینه Business Analytics آموزش ببینند.
مقایسه Business Intelligence و Business Analytics
همانطور که بالاتر گفته شد، ویژگی های مختلفی برای تعریف BI و Business Analytics وجود دارد. این تفاوت ها و ویژگی های گوناگون با توجه به روند رشد مشاغل، صنعت کسب و کار، اندازه سازمان ها و چیزی که سازمان می خواهد روی آن سرمایه گذاری کند متفاوت است. رهبران کسب و کار باید به این تفاوت ها در هنگام تصمیم گیری برای میزان سرمایه گذاری بر روی BI یا ابزار های تحلیل پیشرفته توجه کنند.
1- گرایش در مشاغل
در واقع با اینکه در تعریف Business Analytics و BI همپوشانی وجود دارد اما Business Analytics واژه جدید تر و پر تقاضاتری است. بسیاری از افراد به جستجو در مورد Business Analytics تشویق و هدایت می شوند که این حوزه را به جای تاکید بر توصیفات آماری و پیش گویانه آن، حوزه ای چتری و دربرگیرنده تعریف می کند.
شاید این رشد روزافزون در ارجاعات باعث رشد تقاضا برای یادگیری حوزه های علم داده و تحلیل داده شده است. اکنون در این حوزه کمبود متخصص وجود دارد و سازمان ها برای استخدام نیروی متخصص علم داده، مهندس داده و مدیر تحلیل داده رقابت می کنند. انتظار می رود این تقاضای نیروی کار در سال 2020 تا 40% افزایش داشته باشد.
2- اندازه و قدمت سازمان
اندازه یک شرکت می تواند در بکارگیری ابزار های تحلیلی یا هوش تجاری موثر باشد. ابزارهای هوش تجاری در شرکت های کوچکتر استفاده می شود که احتمالا با فقدان نیروهایی با تخصص علم داده روبرو هستند اما می خواهند از داده های شرکت برای بهبود عملکرد و برنامه ریزی آینده استفاده کنند. بدون در نظر گرفتن اندازه یک شرکت، اغلب شرکت ها ابزارهایی هم برای گزارش گیری و انجام کارهای عملیاتی و هم برای پیش بینی برنامه ها می خواهند.
سن یک سازمان می تواند بر تصمیم مدیران آن برای استفاده از ابزار های هوشمندی یا تحلیلگری موثر باشد. اگر یک کسب و کار کاملاً جدید است یا اخیراً دستخوش تحولات گسترده ای شده است ممکن است پیش بینی در مورد روند کسب و کار آن شرکت از طریق Business Analytics بتواند مفید واقع شود. ابزار های تحلیل برای استارت آپ ها نیز جذاب است و با کمک آن می توانند به کمک داده های زیادی که دارند در فضای رقابتی بزرگ و بزرگتر شوند.
برای شرکت های تثبیت شده که نیاز به یادگیری بیشتر در زمینه ابزارهای هوش تجاری، فرآیندهای کسب و کار و کارآیی پرسنل دارند، ابزارهای هوش تجاری احتمالا مناسب تر هستند. اگرچه بیشتر کسب و کارها بطور کلی به هردو ابزار احتیاج دارند.
3- تمرکز بر حال و آینده
یک مکتب فکری رایج برای تشخیص بین BI و Business Analytics نابرابری بین چالش های حال و آینده یک سازمان است. استدلال برخی متخصصین اینگونه است که BI از داده های گذشته (Historical) برای تصمیم گیری روزمره و جاری سازمان استفاده می کند در حالیکه Business Analytics از داده های گذشته برای پیش بینی رخدادهای احتمالی آینده استفاده می کند.
شاید تمرکز برروی BI برای مدیرانی که با بهبود فعالیت های جاری سازمان به مطلوبیت می رسند کاربردی تر باشد اما برای آنهایی که می خواهند مدل کسب و کار خود را تغییر دهند یا عملکرد بزرگی در سازمان ایجاد کنند Business Analytics بینش بهتری خواهد داد.
تصمیم گیری شغلی: انتخاب BI یا Business Analytics؟
موقعیت شغلی ای که در این دو حوزه کسب می کنید به یادگیری و آموزش های شما و نوع شغل مورد نظرتان بستگی دارد. همانند تعاریف این دو حوزه که ارائه شد یکسری همپوشانی اجتناب ناپذیر بین این دو وجود خواهد داشت.
برخی از موقعیت های شغلی مرتبط با هوش تجاری نیازمند تحصیلات دانشگاهی و آموزش های مستقل هستند. مدیران پروژه، مشاوران، هدایت کنندگان، تحلیلگر ها و برخی متخصصان دیگر از ابزار های هوش تجاری برای بهبود گردش کار، رسیدن به اهداف شرکت و کاهش هزینه ها استفاده می کنند. تمام این موقعیت های شغلی به ابزار هایی که متخصصان علم داده استفاده می کنند نیاز دارند اما به مهارت های نرم نیز به همان مقدار احتیاج خواهند داشت.
تحلیلگر هوش تجاری یکی از محبوب ترین مشاغل در هوش تجاری است. تحلیلگر از داده های ذخیره شده قبلی شرکت برای افزایش سود و فروش و درآمد استفاده می کند. این فرد باید بتواند به خوبی با مدیران و رهبران کسب و کار تعامل و گفتگو داشته باشد.
هوش تجاری به رشد خود ادامه خواهد داد و طبق گفته Harvard Business Review یکی از 6 شغل قرن 21 خواهد بود. این رشد منجر به افزایش استفاده از Big Data (عظیم داده) برای تصمیم گیری خواهد شد. در پاسخ به این نیاز بسیاری از مدارس کسب و کار در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد یا برنامه های ارائه مدارک حرفه ای فعالیت می کنند. مانند برنامه Harvard Business Analytics.
[منبع]درباره پوریا بغدادی
من مباحث BI را در دانشگاه تهران آموخته ام. مجری و مشاور سیستم های هوش تجاری (BI) هستم. آموزش را برای علاقه شخصی پی میگیرم.
نوشته های بیشتر از پوریا بغدادیمطالب زیر را حتما بخوانید
-
نمونه پروژه داده های اقتصادی با Power BI
387 بازدید
-
نمونه پروژه قند مواد غذایی با Power BI
505 بازدید
-
اولین مسابقه طراحی داشبورد با Power BI
988 بازدید
-
همه چیز در باره اسلایسر Slicer در Power BI
576 بازدید
-
دوره رایگان آموزش Power BI پاوربی آی
2.06k بازدید
-
پروژه مدیریت مواد اولیه و تولید با Power BI
5.71k بازدید