رنگ بندی شرطی با زبان DAX
در این مطلب قصد داریم به رنگ بندی شرطی نمودار ها با استفاده از زبان DAX بپردازیم. رنگ یکی از مهمترین المان های داشبورد است. با انتخاب رنگ مناسب می توان توجه کاربر را جلب کرد و او را در اتخاذ تصمیمات مناسب یاری نمود.
در این مطلب به بررسی روش های رنگ بندی نمودار ها و همچنین رنگ بندی شرطی نمودار به صورت دستی و همچنین با استفاده از زبان DAX می پردازیم.
رنگ بندی نمودار ها در Power BI
برای رنگ بندی نمودار ها در Power BI، روش های مختلفی وجود دارد. با یک مثال به بررسی انواع روش ها می پردازیم و در نهایت به بخش جذاب آن یعنی رنگ بندی با استفاده از زبان DAX می رسیم.
برای مثال یک Stacked Column Chart ایجاد نموده و سال ها را به عنوان Dimension و میزان فروش را به عنوان Value قرار می دهیم. همان طور که مشاهده می کنید تمام میله ها به یک رنگ در می آیند.
رنگ بندی نمودار در Power BI به صورت دستی
این روش ابتدایی ترین روش و البته ساده ترین روش رنگ بندی نمودار هاست. در این روش به صورت دستی رنگ های مورد نظر خود برای رنگ بندی نمودار را وارد می کنیم.
از بخش تنظیمات نمودار و در بخش Data Color گزینه Show All را فعال می کنیم و رنگ های مد نظر خود را انتخاب می کنیم. به ازای هر میله موجود در نمودار می توانید یک رنگ انتخاب کنید، که شاید کاربرد آن تفکیک میله ها از یکدیگر باشد.
رنگ بندی شرطی در Power BI به صورت خودکار
احتمالا شما به دنبال نقاشی کردن و رنگی کردن نمودارهای خود نیستید و از این کار هدفی دنبال می کنید، اگر چه انتخاب صحیح رنگ ها نیز از لحاظ جذابیت بصری بسیار کمک کننده است.
شرایطی را در نظر بگیرید که می خواهید، نمودار بر اساس میزان فروش طیفی از رنگ ها را نمایش دهد.
به راحتی می توانید از تنظیمات ویژوال این کار را انجام دهید. به تنظیمات ویژوال رفته و بر روی گزینه مشخص شده در تصویر کلیک کنید.
دقت کنید که لزومی ندارد بخواهید بر اساس مژری که در ویژوال قرار داده اید (فروش) رنگ بندی را انجام دهید. کافی است مژر موردنظر خود را انتخاب کنید و بر روی OK کلیک کنید.
رنگ بندی بر اساس طیفی که در تصویر مشاهده می کنید، صورت می پذیرد.
نتیجه به صورت زیر قابل مشاهده است.
همان طور که مشاهده می کنید بر اساس طیف رنگی مشخص شده، میزان فروش از کمترین مقدار با رنگ قرمز، تا بیشترین مقدار با رنگ سبز نمایش داده شده است. همچنین می توانید گزینه Diverging را فعال کنید.
با انتخاب این گزینه نمودار به صورت زیر تغییر رنگ می دهد.
همین طور می توانید رنگ ها را خودتان انتخاب کنید.
و در نهایت نمودار به صورت زیر تغییر رنگ خواهد داد.
رنگ بندی شرطی در Power BI با قوانین سفارشی
روش دیگری که برای رنگ بندی شرطی وجود دارد وضع قوانین سفارشی توسط کاربر است. وضعیتی را تصور کنید که می خواهیم سال هایی که فروش بیشتر از 11 میلیون بوده سبز، و سال هایی که فروش کمتر از 11 میلیون بوده با رنگ قرمز نمایش داده شوند.
برای این کار باز هم همان مراحل قبلی را طی می کنیم ولی این بار به جای Color Scale، باید گزینه Rules را انتخاب کنیم. مژر مورد نظر خود را انتخاب می کنیم و قوانین مورد نظر خود را وضع می کنیم.
دقت کنید که برای اعداد حالت Number را انتخاب کنید و اگر درصد است حالت Percent باید انتخاب شود.
در نهایت نمودار به صورت زیر تغییر حالت می دهد.
رنگ بندی شرطی با استفاده از زبان DAX
اما به جذاب ترین قسمت ماجرا، یعنی رنگ بندی شرطی با استفاده از زبان DAX می رسیم. با استفاده از زبان DAX، بسیار راحت تر شرایط و قوانین را وضع نموده و محدودیت بسیار کمتری در نحوه پیاده سازی شروط وجود دارد.
فرض کنیم می خواهیم قوانینی را پیاده سازی کنیم که اگر میزان فروش هر سال از میانگین فروش کل بالاتر بود، با رنگ سبز و در غیر اینصورت با رنگ قرمز نمایش داده شود.
مژری مانند زیر ایجاد می کنیم.
VAR AvgSales =
AVERAGEX ( ALL ( ‘Date'[Year Number] ), [SalesAmount] )
VAR TotalSales = [SalesAmount] RETURN
IF ( TotalSales >= AvgSales, “#73B761”, “#DB271C” )
توجه کنید کد های موجود در تصویر مربوط به کد HEX است که برای هر رنگ منحصر به فرد است. به طور مثال کد #73B761 مربوط به رنگ سبز و کد #DB271C مربوط به رنگ قرمز است. در انتهای مطلب چگونگی دستیابی به کد های HEX شرح داده شده است.
باز هم مانند قبل به تنظیمات رنگ در قسمت ویژگی های نمودار می رویم. این بار Field Value را انتخاب نمایید و از قسمت Based On Field نام مژر ایجاد شده را در لیست پیدا کنید.
بعد از تایید نمودار به حالت زیر در خواهد آمد. همان طور که مشاهده می کنید تنها سال 2007 بیش از میانگین کل فروخته ایم که با رنگ سبز نمایش داده شده است.
باز هم مثل همیشه جذاب ترین نکته ماجرا این است که این رنگ بندی با فیلتر ها تعامل دارد. به تصویر متحرک زیر توجه کنید.
توجه داشته باشید عینا همین کار را برای رنگ بندی فونت نیز می توانید انجام دهید. به طور مثال یک Card در صفحه قرار دهید. از تنظیمات نمودار به قسمت Data Label بروید و در قسمت Color، همان کارهای قبلی را انجام دهید و همین مژر را انتخاب کنید.
به تصویر متحرک زیر دقت کنید.
دستیابی به کد HEX رنگ ها
برای انتخاب رنگ کافیست عبارت Color Picker را در گوگل سرچ کنید. با تصویر زیر مواجه می شوید که می توانید با استفاده از اهرم رنگ مورد نظر خود را انتخاب نمایید. سپس کد HEX مربوط به رنگ مورد نظر را در کد DAX خود کپی کنید.
همچنین می توانید از لینک زیر نیز استفاده نمایید.
درباره حسین وثوقی
دانش آموخته مهندسی صنایع و مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه تهران، علاقه مند به تحلیل و ارائه راه حل برای مسائل و بهینه سازی راه حل ها هستم ...
نوشته های بیشتر از حسین وثوقیمطالب زیر را حتما بخوانید
-
کاربرد پارامتر و تحلیل حساسیت در پاور بی آی
3.28k بازدید
-
استفاده از متغیر و تابع EARLIER در زبان DAX
2.23k بازدید
-
پانزده تابع DAX که باید حتما یاد بگیرید
3.2k بازدید
-
تابع IF و SWITCH در زبان DAX
1.93k بازدید
-
مفهوم Context و انواع آن در زبان DAX
1.6k بازدید
-
آموزش DAX در Power Bi قسمت سوم
1.61k بازدید
خيلي مفيده مهندس، ممنون.
ممنون که مطالب بنده رو دنبال می کنید مهندس جان 🙂
خیلی عالی بود، ممنونم.
ممنون از همراهیتون
بسیار مفید و کاربردی بود
سپاس
بسیار ممنون از همراهی شما
خیلی عالی و کاربردی بود.