نمونه پروژه قند مواد غذایی با Power BI
- معرفی کلی
- جمع آوری داده های پروژه
- معرفی طراح پروژه
- توضیحات درباره Power BI
- هدف از ایجاد این نمونه کار
- ویژگیها و قابلیتهای نمونه کار
- توضیحات مجری پروژه
- نتیجهگیری
- مشاهده نمونه کار
معرفی کلی
در سال ۱۴۰۳ یک جلسهی جدید تحت عنوان پروژهها به جلسات آموزشی دوره جامع و کاربردی Power BI اضافه کردیم و قرار شده است در هر فصل از سال ۱۴۰۳ به آن یک پروژۀ واقعی به همراه دادهها و نیازمندیها اضافه کنیم تا کاربران بتوانند دیتا و نیازمندیها را دانلود کرده، روی آن کار کنند و سپس ویدئوی انجام آن پروژه را مشاهده و بدین ترتیب به تجربیات خود اضافه نمایند.
در اولین فصل از این برنامه، شاخصهای قند مواد غذایی (GI, GL) مورد بررسی قرار گرفت. یکی از دانشجویان بینظیر دوره جامع سرکار خانم پریناز مزیدی این پروژه را خودشان بصورت خودجوش به شکل بسیار کاملتری انجام دادهاند که در این صفحه اطلاعات آن را مشاهده خواهید کرد.
جمع آوری داده های پروژه
داده های پروژه Power BI شاخص های قند مواد غذایی از وب سایت گلایسمیک ایندکس استخراج گردیده که این کار با کمک آقای سپهر صمیمی و با کمک نرم افزار Power Automate انجام شده است.
معرفی طراح پروژه
خانم پریناز مزیدی، فارغالتحصیل رشته مدیریت بازرگانی از دانشگاه یزد و مدیریت اجرایی از علوم و تحقیقات تهران – پردیس یزد
سابقه ۷ سال اشتغال در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری (مرکز تماس و تیکتینگ) و ۳ سال کار در تیمهای استارتاپی
توضیحات درباره Power BI
حتما می دانید که نرم افزار Power BI در حال حاضر بهترین نرم افزار تحلیل داده و تبدیل Data به اطلاعات می باشد که توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده است. از این لینک میتوانید به وب سایت پاور بی ای و اطلاعات اصلی آن دسترسی داشته باشید.
هدف از ایجاد این نمونه کار
با توجه به علاقه شخصی اینجانب پوریا بغدادی به موضوع شاخصهای قند مواد غذایی، ضمن تحقیق و مطالعه در این زمینه، به نظرم رسید که اگر اطلاعات علمی قند مواد خوراکی جمعآوری و با بازهبندیهای استاندار سنجش شود، میتوانیم با طراحی یک داشبورد کاربردی برای عموم کاربران و بخصوص ایرانیان -که با توجه به فرهنگ نه چندان مناسب تغذیهای، از مشکل دیابت رنج میبرند به آنها کمک کنیم. این شد که از آقای سپهر صمیمی همکار خوبم کمک خواستم تا با نرم افزار Power Automate دادههای وب سایت Glycemic Index را استخراج کرده و با فرمت اکسل و به همراه تصویر تمام مواد خوراکی این وب سایت در اختیارم قرار دهد.
ویژگیها و قابلیتهای نمونه کار
1- – یکی از ویژگیهای مهم این پروژه دو زبانه بودن آن است. خانم مزیدی با کمک یکی از API های گوگل کل نامهای مواد غذایی را به فارسی ترجمه کرده و مواردی را نیز بصورت دستی اصلاح کردهاند.
در صفحه ورودی ابتدای پروژه یکSlicer برای انتخاب زبان قرار دادهاند که با انتخاب آن، صفحه اول گزارشات به زبان انتخابی در اختیار کاربر قرار میگیرد.
در این صفحه شما میتوانید تا وضعیت شاخصهای قندی هر دستهبندی مواد غذایی را به صورت میانگین مشاهده و مقایسه نمایید.
منوی Navigation در کنار هر صفحه، سایر گزارشات را به زبان انتخابی نمایش داده و بدین شکل کاربر به صفحات گزارش با آن زبان هدایت میشود.
2- ویژگی کاربردی دیگر این پروژه، نمایش جدول راهنما برای بازههای مجاز و غیرمجاز شاخصهای GI و GL مواد غذایی میباشد. این قوانین نشان میدهند که هر کدام از شاخصهای مذکور برای هریک از مواد غذایی چه به صورت مجزا در هر شاخص و چه به صورت کلی چه شرایطی دارند. این قوانین در بالای اکثر صفحات پروژه هم در زبان فارسی و هم در زبان انگلیسی دیده میشود.
3- قابلیت جستجوی مواد غذایی نیز یکی دیگر از ویژگیهای خیلی کاربردی این پروژه میباشد و کاربران میتوانند هر ماده غذایی مدنظر را جستجو کرده و با دیدن تصویر آن مطمئن شوند که ماده غذایی صحیحی پیدا شده و سپس شرایط قندی آن را رصد کنند. همچنین در اکثر صفحات نیز چه با کمک ستونی در جدول و چه بصورت Tooltip تلاش شده کاربر بتواند عکس محصول و نام آن به زبان دیگر را دیده و از صحیح بودن ماده غذایی اطمینان حاصل نماید.
توضیحات خانم پریناز مزیدی در مورد پروژه
در مباحث پکیج آفلاین، جلسهای با نام پروژه ها قرار داشت که در آن پروژههایی با دیتاهای واقعی تعریف و حل میشد. اولین و تنها پروژه اون بخش “پروژه شاخص قند مواد غذایی” بود. جرقه طراحی این داشبورد (گزارش) آنجا زده شد که این مبحث برای همه میتوانست بسیار کاربردی باشد ولی دیتاها و داشبورد به زبان انگلیسی و بسیار خلاصه بود و من میخواستم علاوهبر ایجاد گزارش کامل از دیتاها، اون رو به زبان فارسی هم داشته باشم.
باتوجه به اینکه من تازه پکیج آموزش Power BI رو تمام کرده بودم، در نگاه اول نیاز من با اطلاعات موجود مرتفع نمیشد ولی با کسب راهنمایی از استاد گرانقدرم، نگرش من به نیازم تغییر پیدا کرد (نمایش و کاربرد صفحه گزارشات در پاوربیآی با آنچه از یک وبسایت توقع داریم و همچنین کاربران آنها، متفاوت هستند.) و بدین صورت توانستم با همان دانش کسب شده در دوره و مباحث گروه پشتیبانی، داشبورد را به صورت یک گزارش واحد ولی قابل تفکیک با کمکSlicer انتخاب زبان طراحی کنم.
موارد اضافه شده در مقایسه با پروژه اصلی
با پیش بردن پروژه به مرور مباحث و چالشها برای من هم جذابتر به نظر آمد و علاوهبر دو زبانه کردن داشبورد، به مرور صفحات کاربردی و مفیدی را نیز به نمونه اولیه اضافه کردم؛ مثل امکان جستجوی مواد غذایی مدنظر، صفحات گزارش برای مشاهده ۵ ماده غذایی اول با شرایط مناسب و نامناسب قندی و یا صفحاتی برای بررسی کلی شاخصهای معرفی شده جهت دستیابی به شرایط نسبی هر ماده غذایی.
نکات، چالشها، تجربیات و مهارتهای کسب شده
مدت انجام پروژه از زمان طرح مسئله و نیازهای آن در ذهنم تا ارائه نهایی آن حدود ۵۰ ساعت بود. باید به این مورد توجه داشت که خروجی، منطق و فرمولها یک گزارش بوده ولی در اجرا هر زبان برای خود پروژهای با زمانبری جدا بود، اما آنچه این طراحی را در طول زمان جذاب میکرد، موضوع آن و ایده های کاربردی و جالب برای اجرا بود.
در پروژه برای جلوگیری از شلوغی Data pane و اطمینان از یکسان بودن متون در تمامی توضیحات و تعاریف، برای آنها Meatureهایی نوشته و با امکانات پاوربیآی، به صورت شرطی برای هر زبان بهره برده شد.
سعی شد تا حدامکان از تمامی آموزشهای دوره در پروژه استفاده شود (حتی با فرض سختتر شدن انجام کار)؛ مانند ایجاد جدول کد رنگ برای رنگ نمودارها، استفاده از Card،Measure و توابع برای متون به جای Text Box و… .
چالش اصلی من بر سر ترجمه مواد غذایی بود، به گونهای که ترجمهها قابل فهم و بومیسازی شده باشد. با استفاده از یکی از APIهای گوگل، من ترجمه اولیه را انجام دادم و سپس تک تک مواد غذایی (حدود ۵۶۰ ماده غذایی)، در گوگل بررسی و به نامی که در فارسی شناخته شده و کاربرد دارد، تغییر دادم.
با توجه به عدم تخصص و استعداد ذاتی من در UI (رابط کاربری)، چالش بعدی، Theme و زیبایی بصری کار بود که استفاده از جدول کد رنگها و سایتهای معرفی شده در دوره بسیار کمک کننده بود.
من در راستای تلاشم برای داشتن بهترین تعامل کاربر با داشبوردم، تلاش کردم تا در لحظه لحظه طراحی، خود را به جای کاربر قرار دهم؛ مواردی چون انتخاب رنگها، اندازه فونتها، نوع نمودارها، گویایی صفحات با کمک قرار دادن راهنما و توضیحات و تعاریف، پویایی صفحه برای تعامل بهتر کاربر با گزارش، میزان کاربردی بودن گزارش، نام و ترتیب صفحات، پیشبینی نیازها و سوالات قابل پاسخِ کاربر با دیتاهای موجود و طراحی گزارش در راستای آن و… .
آقای بغدادی در جایی از آموزشها فرمودند در Power BI هر کاری میتوان انجام داد و من با اعتماد به این صحبت و با صرف زمان، جستجو و کسب مشاوره توانستم برای نیازی که در ذهنم ایجاد شده بود راه حل ساده ولی کاربردی پیدا کنم.
این موارد تماما تجربیاتی بود که در طول دوره و پروژه پس از آن کسب کردم.
نتیجهگیری
از زبان خانم پریناز مزیدی
من باتوجه به علاقه و تجربه کاری در طی سالهای اشتغال، کار در حوزه طراحی داشبوردهای مدیریتی با استفاده از Power BI را انتخاب کردم تا داده ها را به ابزاری ساده، قابل فهم و جذاب برای تصمیمگیری بهتر و هوشمند و حتی بهرهبردای شخصی تبدیل کنم.
در حال حاضر دورههای آموزش Power BI در سایتهای زیاد معرفی شده، من موارد زیادی رو تحقیق و بررسی کردم و در نهایت پکیج جامع استاد بغدادی تهیه شد.
یکی از تجربیات بینظیر در هر دوره آموزشی، وجود پشتیبانی و در دسترس بودن مدرس برای پاسخگویی به سوالات و کسب راهنمایی و همچنین به روز شدن مطالب هست که استاد بغدادی نه تنها این موارد را در خود پکیج که هم در گروه پشتیبانی و اینستاگرام انجام میدهند و شما هیچوقت احساس رها شدن و به روز نبودن در اطلاعات و تغییرات را نخواهید داشت.
دیدن چندین باره ویدیوها، انجام تمرینات هر جلسه و حتی پیش بردن مطالب آموزشی جلسات همراه با استاد، انجام پروژههای پایان دوره، سرچ و در نهایت کسب راهنمایی در گروه پشتیبانی میتواند به تثبیت مطالب و افزایش مهارت کمک کند.
هیچ داشبوردی از ابتدا کامل نبوده و نیاز است تا به مرور و با حوصله، گزارشات و صفحهآرایی آن در ذهن شکل بگیرند، اضافه شوند، بارها و بارها تغییر کنند و بهینه شوند. هر ساعت زمان گذاشتن بر روی طراحیها قطعا سرمایهگذاری بر روی افزایش مهارت و بالا بردن خروجی داشبورد و رضایت کاربر از کار کردن با آن است.
در دنیای امروز هیج چیز بدون راه حل نیست، فقط باید با خلاقیت و تغییر نگرش، اون رو از زاویه دیگری دید و راه حل جدیدی یافت.
مشاهده نمونه کار
لینک نمایش لایو پروژه (برای تجربه بهتر نیاز است فونت B Mitra روی سیستم شما نصب باشد.)
درباره پوریا بغدادی
یادگیری و آموزش برای من فراتر از یک حرفه است. بدون ترس از این مسیر لذت می برم. بقیهاش مهم نیست. 💛
نوشته های بیشتر از پوریا بغدادیمطالب زیر را حتما بخوانید
-
داده های نمونه و تمرینی برای یادگیری پاور بی آی | Power BI
310 بازدید
-
تنظیم مقدار پیش فرض اسلایسر تاریخ در Power BI
184 بازدید
-
دومین مسابقه بزرگ Power BI ایران
366 بازدید
-
نمونه پروژه داده های اقتصادی با Power BI
761 بازدید
-
اولین مسابقه طراحی داشبورد با Power BI
1.46k بازدید
-
همه چیز در باره اسلایسر Slicer در Power BI
854 بازدید
عالیه ممنونم از مطالب مفید و کاربردی
در صورت امکان فایل pbix نمونه داشبوردهای برتر هم در وب سایتتون قرار دهید