بررسی شاخص های آلودگی شهر تهران با نمودار HeatMap در Power BI
نمودار حرارتی یا Heatmap یکی از نمودارهای جذاب است که بینش بسیار زیادی به کاربران منتقل می کند. ایجاد یک Heatmap در Power BI و آن هم با استفاده از چارت های پیش فرض آن کاری بسیار ساده به نظر می رسد.
Heatmap چیست؟
Heatmap نموداری است که اطلاعات را از طریق رنگ به کاربر منتقل می کند. کاربر با نگاهی به این چارت متوجه می شود وضعیت به چه صورت است. برای این نمودار 2 بعد و یک Measure لازم است. به طور مثال مناطق و روز و تعداد تصادفات می توانند 3 عنصر برای ایجاد یک نمودار Heatmap باشند. یک نمونه این نوع نمودار را در تصویر زیر مشاهده می کنید.
پیاده سازی
برای پیاده سازی این نمودار در Power BI کافیست از یک Matrix ساده استفاده کنیم. ماتریکس تمام المان های لازم را در اختیار ما قرار می دهد. قصد داریم در این مطلب شاخص های آلودگی هوای تهران را با استفاده از Heatmap مورد بررسی قرار دهیم. برای این کار از وب سایت شرکت کنترل کیفیت هوا فایل شاخص ها را در قالب یک فایل اکسل دانلود کردیم.
پس از پاکسازی جدول مورد نظر به صورت زیر قابل مشاهده است.
برای سهولت کار از بعد تاریخ یا همان Dimdate برای استفاده از تاریخ های شمسی استفاده نمودیم و ارتباط این دو جدول را بر اساس تاریخ برقرار کردیم. حال یک Matrix ایجاد می کنیم. در قسمت ستون ماه های سال و در قسمت ردیف ها روزهای ماه را قرار می دهیم. از شاخص AQI به عنوان Measure استفاده می کنیم.
در نهایت جدولی به صورت زیر مقابل شما قرار می گیرد. همان طور که مشاهده می کنید بینش خاصی از این جدول به شما منتقل نمی شود.
پس سعی می کنیم آن را به جدولی تبدیل کنیم که این بینش را به ما منتقل کند.
بر روی زبانه جانبی مژر کلیک کرده و وارد قسمت فرمت دهی شرطی یا همان Conditional Formatting می شویم. از این بخش Background Color را انتخاب می کنیم. طیف رنگی مورد نظر خود را انتخاب می کنیم و آن را تایید می کنیم.
در نهایت خروجی کار به صورت زیر خواهد بود. توجه کنید که ممکن است با توجه به ابعاد ماتریکس، جمع کل بی معنی باشد. پس می توانید از ویژگی های نمودار Row Subtotal و Column Subtotal را حذف کنید. خروجی کار را مشاهده می نمایید.
حال برای بهتر شدن نتیجه از همان مسیر قبل به قسمت فرمت دهی شرطی رفته و این بار Font Color را انتخاب کنید. دقیقا همان رنگ های قبل را برای این بخش نیز انتخاب کنید.
در نهایت خروجی کار به شکل زیر قابل مشاهده است.
درباره حسین وثوقی
دانش آموخته مهندسی صنایع و مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه تهران، علاقه مند به تحلیل و ارائه راه حل برای مسائل و بهینه سازی راه حل ها هستم ...
نوشته های بیشتر از حسین وثوقی