داشبورد تحلیل داده های اینستاگرام
تحلیل داده های شبکه های اجتماعی یکی از مهمترین فعالیت ها در کسب و کار های امروزی است. تحلیل شبکه های اجتماعی می تواند به یک نیروی بسیار قدرتند در جهت بهینه سازی فعالیت های کسب و کار تبدیل گردد. در سال های اخیر اینستاگرام به محبوب ترین شبکه اجتماعی ایرانی ها تبدیل شده است. آمار دقیقی از تعداد کاربران ایرانی وجود ندارد، اما کافه بازار آمار بیست و یک میلیون نصب را برای این شبکه اجتماعی محبوب نشان می دهد.
تعداد زیاد کاربران این شبکه اجتماعی فرصت های جذابی برای فعالان کسب و کار فراهم آورده است.حجم بالای محتوای تولید شده و رقابت برای دیده شدن باعث شده فعالیت تجاری در فضای آنلاین به یک تخصص و فعالیت حرفه ای تبدیل شود. در دنیای بزرگ دیجیتال باید فعالیت هایی را انجام داد که مطابق با سلایق و علائق کاربران کسب و کار باشد. یکی از مهمترین نیازهای سازمان های امروزی تحلیل رفتار کاربران است. رفتار هایی که بخش زیادی از آن ها در شبکه های اجتماعی نمود پیدا می کند. با رصد و تحلیل رفتار کاربران و واکنش آن ها به پست ها یا هشتگ ها، می توان فعالیت سازمان ها را بهینه سازی و در جهت مناسب هدایت کرد.
شبکه اجتماعی اینستاگرام با آگاهی از این نیاز، امکاناتی را برای سازمان های تجاری در نظر گرفته است. کافی است در خواست خود را مطرح کرده و به طور رایگان از امکانات این شبکه اجتماعی بهره مند شوید، اگر چه این امکانات برای سازمان ها کافی به نظر نمی رسد.
شرکت های مختلفی ازجمله socialbakers https://www.socialmediaexaminer.com socialmediaexaminer ,https://sproutsocial.com/ sproutsocial https://www.socialbakers.com به منظور کمک به کسب و کار ها در این زمینه فعالیت می کنند اما بهره گیری از این سرویس ها به دلیل مشکلاتی از جمله تحریم ها و هزینه های بالا، عملا برای کاربران ایرانی غیر ممکن است. در این مطلب یک نمونه از تحلیل داده های شبکه اجتماعی بررسی شده است.
تحلیل داده های شبکه اجتماعی سریال شهرزاد
این تحلیل به کمک نرم افزار power bi تهیه شده که یکی از قدرتمند ترین ابزارها در زمینه هوش تجاری و ساخت داشبورد های حرفه ای است و می تواند برای تحلیل و مصور سازی داده های سازمان مورد استفاده قرار گیرد. برای این تحلیل از صفحه اینستاگرام سریال پرمخاطب شهرزاد استفاده شده است. در این گزارش تقریبا تمام پست های این شبکه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است، هر چند که به روز رسانی داشبورد و بارگزاری اطلاعات جدید به راحتی امکان پذیر می باشد.
اولین صفحه از داشبورد شامل چهار چارت مختلف است. چارت اول تعداد لایک ها در بازه انتخابی و مورد نظر شما را نمایش می دهد. در حالت پیش فرض مجموع تعداد لایک ها به صورت سالیانه نمایش داده می شود. به طور مثال این گزارش تعداد 12 میلیون لایک در سال 96 را برای سریال شهرزاد نشان می دهد. همچنین این چارت با برخورداری از قابلیت Drill Down، امکان نمایش اطلاعات به صورت ماهانه و روزانه را نیز به کاربر می دهد.
چارت دوم که برای اجرای آن از نمودار Heatmap بهره گرفته شده است، شدت متغیر مورد نظر کاربر را نمایش می دهد. متغیر مورد نظر ما تعداد نظرهای ارسالی از سوی کاربران است. رنگ زرد تعداد پایین نظرات را نشان می دهد و هر چه به رنگ سورمه ای نزدیک شود تعداد بالای نظرات را نشان می دهد. کافیست سال مورد نظر خود را انتخاب نموده و اطلاعات مربوط به آن سال را مشاهده نمایید. به طور مثال با انتخاب سال 96 می توان مشاهده نمود روزهای بیستم، بیست و یکم و بیست و دوم خرداد ماه دارای آمار بیشترین تعداد کامنت ارسالی بوده اند.
چارت سوم مربوط به نمایش اطلاعات پست های قرار گرفته بر روی پیج است. به این ترتیب که ستون اول عکس، ستون دوم کپشن نوشته شده و ستون سوم تاریخ شمسی مربوط به آن پست را نمایش می دهد.
آخرین چارت وظیفه نمایش محتوای کامنت ها را به عهده دارد که در حالت پیش فرض، تمامی کامنت های پیج را نمایش می دهد و با انتخاب هر پست فقط کامنت های همان پست به نمایش در می آید. اگر نیاز به جستجوی کلمه ی خاصی در میان کامنت ها باشد به سادگی با وارد کردن آن در قسمت جستجو کامنت های حاوی آن کلمه نمایش داده می شود. به طور مثال با جستجوی کلمه قباد می توانیم نظرات حاوی آن را در نظرات کاربران مشاهده کنیم.
با کلیک روی نوار پایین صفحه می توانید به صفحه دوم و سوم گزارش بروید. برای پیاده سازی صفحه دوم گزارش از نمودار ابر کلمات (WordCloud) استفاده شده است. ابر کلمات یک ابزار رایج در تحلیل متون است که کلمات موجود در متن را نمایش می دهد. سایز بزرگتر در این نمودار نشان دهنده ی کابرد بیشتر این کلمه در متن است، به طور مثال کلمه قباد با 310 بار استفاده یکی از پرکاربرد ترین کلمات در نظرات افراد بازدید کننده از صفحه اجتماعی سریال شهرزاد بوده است.
قابل ذکر است که عملکرد مناسب این نمودار تا حد زیادی به نحوه پاکسازی داده وابسته است. به طور مثال کلماتی مانند و، به، در و … ممکن است به تعداد زیادی در نظرات به کار رفته باشد که کمکی به تحلیل ما نخواهد کرد و باید از نظرات حذف شوند. در کنار نمودار ابر کلمات، نمودار دیگری قابل رویت است که می تواند بر اساس کلمه ی انتخابی شما کامنت های حاوی آن را نمایش دهد.
در صفحه سوم گزارش با یک تحلیل مهم و جذاب رو برو خواهید شد. در این صفحه از میزان موفقیت خود در جذب افراد جدید آگاهی خواهید یافت. در این صفحه با انتخاب مقادیر مورد نظر از Slicer های چپ و راست متوجه شوید تعداد کاربران شما به چه میزان تغییر یافته است. به طور مثال با انتخاب سال 95 و 96 از Slicer اول و انتخاب سال های 95 و 96 و ماه های فروردین و اردیبهشت از Slicer دوم متوجه خواهید شد 169053 نفر در طی این مدت مشارکت نموده و حدود 3000 نفر از آن ها کاربر جدید بوده اند.
جمع بندی
تحلیل داده های شبکه های اجتماعی یکی از مهمترین نیاز های هر سازمان است. با تحلیل داده های شبکه های اجتماعی می توانید مخاطبان خود را شناخته و روند موفقیت خود را مورد رصد قرار دهید. می توانید از تاثیر فعالیت های خود بر مخاطبان هدف یا میزان تاثیر گذاری برنامه های تبلیغاتی خود آگاه شوید و فعالیت های خود را در راستای بهبود عملکرد برنامه ریزی کنید. آنچه در این مطلب گفته شد نمونه ای ساده از تحلیل داده های شبکه اجتماعی است که می تواند بسته به نیاز سازمان ها به طور پیشرفته تر پیاده سازی شود. بی توجهی به داده های موجود در شبکه های اجتماعی بی توجهی به کاربران و کسب و کار است و نادیده گرفتن آن سازمان را از یک پتانسیل بالقوه در جهت بهینه سازی فعالیت ها و منابع محروم خواهد کرد.
مشاهده داشبورد تحلیل داده های شبکه های اجتماعی سریال شهرزاد
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
نمونه پروژه داده های اقتصادی با Power BI
429 بازدید
-
نمونه پروژه قند مواد غذایی با Power BI
542 بازدید
-
اولین مسابقه طراحی داشبورد با Power BI
1.04k بازدید
-
همه چیز در باره اسلایسر Slicer در Power BI
606 بازدید
-
دوره رایگان آموزش Power BI پاوربی آی
2.12k بازدید
-
پروژه مدیریت مواد اولیه و تولید با Power BI
5.73k بازدید
تشکر از مطلب جالب شما
سوال اینکه: نتونستم گزینه اینستاگرام رو برای لود کردن دیتا پیدا کنم
راهنمایی میفرمایید
سلام
در این مطلبی که مشاهده می کنید داده های اینستاگرام از طریق پایتون گردآوری شده و فقط با پاور بی آی تبدیل به داشبورد شده