Power BI چیست؟
در این مطلب قصد داریم سوال بسیار مهم “Power BI چیست؟” را مورد بررسی قرار دهیم.
امروزه داده (Data) به عنوان یکی از مهمترین دارایی های هر سازمان و کسب و کاری به شمار می آید، اما تازمانی که سازمان نتواند درک و بینشی از آن ها استخراج کند این دارایی بدون استفاده خواهد ماند.
اگر بستری فراهم شود تا بتوانید با داده دست و پنجه نرم کنید و آن ها را بصری سازید و درک و بینش موجود در داده را استخراج کنید، می توایند از دارایی ارزشمند خود کمال بهره برداری را انجام دهید.
خوشبختانه نرم افزارهای بسیاری در این زمینه وجود دارند. نرم افزارهایی که می توانند به کسب و کار ها در جهت بصری سازی و در نتیجه تحلیل داده ها کمک کنند. یکی از مهمترین ابزارها Microsoft Power BI است. در این مطلب سوالاتی از قبیل چرا Power BI؟ Power BI چیست؟ ویژگی های مهم Power BI چیست؟ اجزای اصلی Power BI کدامند؟ و … پاسخ داده می شود.
چرا Power BI؟
معمولا برای انتخاب نرم افزارهای برتر باید به گزارشات جهانی توجه نمود. گزارش های معتبر جهانی از پیشرو بودن نرم افزار پاور بی آی در میان نرم افزارهای هوش تجاری حکایت می کنند. 2 گزارش بسیار معتبر Forrester و Gartner، نرم افزار Microsoft Power BI را در صدر پلتفرم های این حوزه معرفی کرده اند.
گزارش گارتنر را در تصویر زیر مشاهده کنید. ماکروسافت پاور بی آی را در صدر و پس از آن نرم افزار های شرکت های Tableau و Qlik را مشاهده می کنید که با فاصله زیادی در تعقیب پاوربی آیِ مایکروسافت هستند.
همچنین گزارش Forrester را در تصویر زیر مشاهده می نمایید که در آن Microsoft Power BI در صدر قرار گرفته است.
Power BI چیست؟
حال باید به این سوال پاسخ دهیم که واقعا Power BI چیست؟ امروزه هر کسب و کاری داده های بسیار زیادی تولید می کند. تحلیل این داده ها بسیار وقت گیر و دشوار است و معمولا بینش درستی ارائه نمی دهد. وجود بستری برای بصری سازی و تحلیل داده ها از نیاز های ضروری هر کسب و کاری است.
Power BI مجموعه ای از برنامه ها و سرویس هاست که به سازمان ها کمک می کند تا داده های مورد نیاز را از منابع داده ای متنوع و گوناگون استخراج کنند، به صورت چشم نوازی بصری سازی کنند، و در نهایت آن را در بستر مورد نیاز خود بارگذاری کنند تا در هر زمانی و از هر مکانی در دسترس باشند. مدیران هر زمان و هر جایی که اراده کنند می توانند وضعیت کسب و کار را پایش و مورد تحلیل قرار دهند. گزارش های ایجاد شده با استفاده از نرم افزار Power BI در تمامی دستگاه ها مانند لپ تاپ، تبلت و تلفن همراه قابل مشاهده هستند.
ویژگی های Power BI
حال که متوجه شدیم Power BI چیست؟ بهتر است با ویژگی های آن نیز آشنا شویم. Power BI ویژگی های بسیار زیادی دارد که مهمترین آن ها عبارتند از:
سهولت ETL
بیساری از امکانات موجود در Power BI از طریق رابط کاربری بسیار ساده قابل انجام است. اگر با نرم افزارهایی نظیر Qlik کار کرده باشید حتما می دانید که برای هر عمل در راستای تمیز کاری و تبدیل و استخراج داده باید کد نویسی کنید. اما همین اعمال در Power BI از طریق Wizard به راحتی قابل انجام است. این یکی از مهمترین مزایای Power BI به عنوان نرم افزاری است که در دسته Self- Service BI قرار می گیرد.
قابلیت اتصال به منابع داده گوناگون
یکی از دیگر ویژگی های بسیار مهم Power BI قابلیت اتصال به طیف متنوعی از منابع داده است. اصولا در پروژه های هوش تجاری نیاز به اتصال به منابع مختلف داده وجود دارد. Power BI از این حیث بسیار قدرتمند عمل می کند و از تعداد بسیار زیادی از منابع داده (Data Source) پشتیبانی می کند.
برخورداری از چارت های متنوع
یکی دیگر از ویژگی های پاور بی آی برخورداری از طیف متنوعی از نمودار ها و چارت هاست که به کاربر در جهت ایجاد گزارش ها و داشبورد های چشم نواز کمک می کند.
یادگیری نسبتاً آسان
یادگیری نرم افزار پاور بی آی کار خیلی پیچیده ای نیست. اگر علاقه مند به کار با داده و ساخت داشبورد باشید می توانید کار با این نرم افزار را با کمی تمرین یاد بگیرید!! Power BI بر پایه اکسل ساخته شده است و به همین دلیل است که افرادی که با اکسل کار کرده اند به راحتی با آن ارتباط برقرار می کنند. اما برای یادگیری Power BI نیازی به برخورداری از دانش اکسل نیست. Power BI مشابه اکسل است اما با قدرت و امکانات بسیار بیشتر و قدرتمند تر و البته قابلیت هایی متفاوت.
امکان توسعه سریع
Power BI به عنوان یک نرم افزار Self-Service BI این امکان را در اختیار کاربر قرار می دهد تا بدون پیچیدگی و به محض ایجاد نیاز شروع به ساخت گزارش مورد نیاز کند. در واقع پاور بی آی پیچیدگی های ابزارهای سنتی را ندارد.
گذشته نگر و آینده نگر!
بیشتر نرم افزارهای Self- Service BI، معمولا بر مبنای گذشته عمل می کنند. آن ها در بهترین حالت به شما نشان می دهند در کسب و کار شما چه خبر است؟! در واقع داشبورد ها و شاخص های کلیدی عملکرد موجود در آن ها وضعیت و عملکرد سازمان را نمایش می دهند و پیش بینی در مورد آینده ندارند. اما Power BI امکان استفاده از 2 زبان قدرتمند R و Python را فراهم آورده است. در صورت برخورداری از دانش یادگیری ماشین می توانید آینده را پیش بینی کنید! اما بدانید و آگاه باشید که این کار به راحتی ساخت چارت و نمودار نیست و باید خود را به یکی از سلاح های R یا پایتون مجهز کنید.
به روز رسانی مداوم
شما به عنوان کاربر داشبورد توقع دارید که اطلاعات به روز را مشاهده نمایید. Power BI امکان به روز رسانی خودکار داده ها را برای شما فراهم می آورد. در واقع شما دوره به روز رسانی مورد نیاز خود را مشخص می کنید و بقیه کارها را به Power BI می سپارید!
پایش مداوم کسب و کار
مدیران نیاز دارند تا به طور مداوم وضعیت کسب و کار خود را مورد بررسی و پایش قرار دهند. امکان ایجاد هشدار برای شاخص های بسیار مهم در Power BI این امکان را به مدیران و کاربران می دهد تا علاج واقعه را قبل از وقوع کنند.
اجزای اصلی Power BI
Power BI از اجزای مختلفی تشکیل شده است که به شرح زیر است:
Power Query
این بخش که مسئولیت پاکسازی و آماده سازی داده ها را برعهده دارد قابلیت اتصال به منابع داده ای و همچنین ترکیب و تغییر شکل داده را به کاربر می دهد. زبان مورد استفاده در این قسمت زبان M است. در مطالب گذشته به طور مفصل در مورد تفاوت های M و DAX سخن گفتیم. برای مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه کنید.
Power Pivot
یکی از اجزای مهم برای مدل سازی داده ها به صورت تبولار (Tabular) است.
Power View
ابزاری برای بصری سازی داده که قابلیت ساخت چارت ها، نمودار ها و نقشه های تعاملی را به کاربران ارائه می دهد.
Power Map
ابزاری است برای بصری سازی 3 بعدی داده های جغرافیایی.
Power Q&A
قابلیتی که به کاربر اجازه می دهد با استفاده از زبان طبیعی پاسخ سوالات خود را از میان داده ها پیدا کند.
زبان کد نویسی در Power BI
زبان کد نویسی در Power BI زبان DAX می باشد. این زبان یک زبان Functional است که برای گزارش گیری و تحلیل بسیار بهینه است. این زبان در اکسل متولد شده و به همین دلیل به آن شباهت دارد، اما مفاهیم و پایه های موجود در این زبان بسیار متفاوت است. DAX، زبان مشترک در ابزارهای Power BI و SSAS Tabular و همچنین Excel Power Pivot است. در واقع DAX، قلب تپنده Power BI است.
ورژن های مختلف Power BI
Power BI دارای ورژن های مختلفی است که کاربران بسته به نیاز و بودجه خود می توانند از آن بهره بگیرند. این ورژن ها چه از لحاظ دارا بودن ویژگی ها و قابلیت ها چه از نظر قیمت، انواع مختلفی دارند. برخی دارای قابلیت ها و قیمت حداقلی هستند و برخی دارای ویژگی های بسیار کامل و قیمت بالاتر.
Power BI Desktop
شما به عنوان یک توسعه دهنده داشبورد نیاز به پرداخت هیچ مبلغی برای ساخت داشبورد های خود ندارید. کافی است Power BI Desktop را نصب کنید. پس از آن تمام اعمال مربوط به تغییر و ترکیب داده، تمیز کاری داده و در نهایت فرمول نویسی و ساخت داشبورد برای شما امکان پذیر خواهد بود. ممکن است حتی این روش برای سازمان های کوچکی که نیاز به انتشار داشبورد های خود ندارند مناسب باشد. حتی می توانید داده های خود را در وب سایت Power BI منتشر نمایید. لینکی به شما ارائه می شود که هر کسی آن را در اختیار داشته باشد در مرورگر خود وارد نموده و داشبورد را مشاهده می کند (بدون پرداخت هیچ هزینه ای). اما متاسفانه با این روش لینک شما عمومی خواهد بود و این ایده آل بسیاری از سازمان ها نیست. همچنین ممکن است مایکروسافت آن را در گالری قرار دهد تا همگان آن را مشاهده کنند.
برای دانلود و نصب نرم افزار به لینک زیر مراجعه کنید:
Power BI Service
شما می توانید از سرویسی تحت عنوان Power BI Service استفاده نمایید. این ورژن قابلیت های بسیار زیادی را در اختیار کاربران قرار می دهد که در 2 نسخه Pro و Premium قابل استفاده است. هیچ کدام از این 2 نسخه رایگان نیستند.
نسخه Pro بسیار مشابه به Power BI Desktop می باشد. این نسخه تمام ویژگی های Power BI Desktop را دارد بعلاوه اینکه شما می توانید داشبورد های خود را به صورت خصوصی بر روی وب منتشر کنید.
نسخه Premium تمام ویژگی های Power BI Desktop را داراست با این تفاوت که با خرید این نسخه تمام زیر ساخت های مورد نیاز شما از طریق ماکروسافت فراهم می شود.
Power BI Mobile
شما می توانید با استفاده از Power BI Mobile گزارشات خود را بر روی تلفن همراه (چه IOS چه اندروید) مشاهده کنید.
Power BI Report Server
شما می توانید داشبورد های خود را با استفاده از Power BI Report Server بارگذاری و منتشر نمایید. این ورژن مناسب سازمان هایی است که می خواهند داشبورد های خود را بر روی سرورهای سازمان خود منتشر کنند. البته این بخش رایگان نیست و متعهد می شویم که از آن استفاده تجاری نکنیم.
آیا Power BI یک ابزار Self- Service BI است؟
امروزه بسیاری از شرکت ها در پی پیاده سازی راهکارهای Self-Service BI و سوق دادن کاربران کسب و کار به اتخاد تصمیمات داده محور بدون وابستگی به کارکنان فنی سازمان هستند. Self-Service Business Intelligence یک رویکرد تحلیل و آنالیز داده های سازمان است که کاربران کسب و کار را قادر می سازد که به داده ها دسترسی پیدا کنند و با آن کار کنند حتی اگر پیش زمینه ای در زمینه علوم آمار، هوش تجاری و داده کاوی نداشته باشند. در واقع راهکار های Self-Service BI به کاربران اجازه می دهند که داده ها را فیلتر، مرتب، تحلیل و بصری سازی کنند بدون اینکه تیم های هوش تجاری و فناوری اطلاعات سازمان را درگیر کنند.
اما سوالی که ذهن را درگیر می کند این است که آیا واقعا Power BI ابزار Self-Service به حساب می آید؟ شاید بسیاری از افراد برداشت اشتباهی از واژه سلف سرویس داشته باشند.
آیا سلف سرویس بودن یک ابزار به معنی دستیابی به نتیجه با Drag & Drop است؟ قطعا این گونه نیست و چه بسا افرادی که با این دیدگاه آغاز به کار با ابزاری مانند Power BI می کنند و بعد از مدتی با چالش های عدیده ای روبرو می شوند و کار با آن را رها می کنند.
پاسخ به این سوال از دو منظر قابل بررسی است. آیا منظور از سلف سرویس بودن Power BI این است که مدیران و کاربران داشبوردها به راحتی با گزارش ها ارتباط برقرار کرده و بدون کمترین آشنایی با فناوری اطلاعات، گزارش های موجود را تحلیل می کنند و بدون نیاز به تحلیل گر وارد جزئیات داده می شوند (Drill Down) و با گزارشات موجود تعامل برقرار نموده و به راحتی وضعیت کسب و کار خود را تحلیل می کنند؟ بله! Power BI برای مدیران و کاربران نهایی داشبورد یک ابزار Self-Service به حساب می آید، چرا که بدون نیاز به دانش فنی خاص با داده های کسب و کار خود سر و کله می زنند و وضعیت را تحلیل می کنند و گلیم خود را از آب بیرون می کشند!
اما اگر منظور شما از سلف سرویس بودن Power BI برای توسعه دهندگان داشبورد باشد باید با قطعیت پاسخ داد: خیر! ابزار هایی مثل Power BI اگر چه نسبت به ابزارهای سنتی هوش تجاری از پیچیدگی کمتری برخوردارند و نیازمند دانش فنی پایین تری هستند اما بدون دانش پایه ای و تسلط بر مفاهیم و منطق حاکم بر این ابزارها توسعه داشبوردهای حرفه ای و تحلیلی امکان پذیر نخواهد بود.
پس اگر قصد دارید به عنوان توسعه دهنده وارد دنیای Power BI شوید این باور اشتباه که Power BI یک ابزار Drag & Drop است را همین الان دور بریزید!
آموزش های مرتبط
در این مطلب به سوالات گوناگونی از قبیل Power BI چیست؟ ویژگی های Power BI و سوالاتی از این دست پاسخ دادیم. حال اگر به این نقطه رسیدید که Power BI نیاز سازمان شماست می توانید برای آموزش به لینک های زیر مراجعه کنید:
درباره حسین وثوقی
دانش آموخته مهندسی صنایع و مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه تهران، علاقه مند به تحلیل و ارائه راه حل برای مسائل و بهینه سازی راه حل ها هستم ...
نوشته های بیشتر از حسین وثوقیمطالب زیر را حتما بخوانید
-
نمونه پروژه داده های اقتصادی با Power BI
429 بازدید
-
نمونه پروژه قند مواد غذایی با Power BI
542 بازدید
-
اولین مسابقه طراحی داشبورد با Power BI
1.04k بازدید
-
همه چیز در باره اسلایسر Slicer در Power BI
606 بازدید
-
دوره رایگان آموزش Power BI پاوربی آی
2.12k بازدید
-
پروژه مدیریت مواد اولیه و تولید با Power BI
5.73k بازدید
[…] پاور بی آی چیست؟ […]
[…] این نمودار در Power BI کافیست از یک Matrix […]
مطالب خیلی خوب و ارزند ه ای با بیان ساده و قابل فهم را ارائه دادید. با سپاس
بک سئوال: آیا تمامی مطالب مربوط به power BI را ارائه دادید؟ یا مطالب دیگری هم وچود دارد؟
سلام
ممنون از لطفتون
در مورد سوال اگر منظورتون مطالب سایت هستش با اینکه ما سعی کردیم با توجه به نیاز مخاطبامون مطالب کاربردی رو ارائه کنیم اما قطعا هر روز نیازهای جدیدی مطرح میشه
سلام ببخشید یه سوال جه تفاوتی بین نسخه ی developer از report server با لایسنس دارش وجود داره؟
با سلام، تفاوتی وجود ندارد.