مهارت های هوش تجاری
در این مطلب قصد داریم به بررسی مهارت های مورد نیاز هوش تجاری بپردازیم. در واقع می خواهیم بدانیم یک متخصص هوش تجاری چه مهارت هایی باید داشته باشد؟
برای پیاده سازی هوش تجاری مراحلی وجود دارد که شما می توانید عضوی از تیمی باشید که آن را پیاده سازی می کند یا در مراحل مختلف آن نقش آفرینی کنید. به طور قطع افراد کمی وجود دارند که به طور کامل در تمامی این مراحل به طور کامل متخصص باشند، اما شما به عنوان یک متخصص باید به بخش یا بخش هایی از این فرآیند مسلط باشید.
تسلط به موضوعات کسب و کار
اگر چه این مورد یکی از مهمترین موضوعات موجود در مباحث هوش تجاری و تحلیل داده می باشد اما به ندرت مورد توجه قرار می گیرد. چه بسا شرکت های نرم افزاری که خود را در تمامی حوزه ها صاحب نظر می دانند. اما باید بدانید افرادی که خود را محدود به حوزه هایی خاص می کنند، بسیار موفق تر از کسانی هستند که در تمامی حوزه ها ورود می کنند.
پر واضح است فرد متخصص هوش تجاری که سال ها در زمینه سلامت کار کرده نسبت به فردی که از پیاده سازی پروژه هوش تجاری تولید سیمان وارد حوزه سلامت می شود موفق تر خواهد بود!
شناسایی نیازمندی های کسب و کار و تعیین KPI
در واقع یکی از مهمترین بخش های یک پروژه هوش تجاری شناسایی و تحلیل فرآیندهای کسب و کار است. شما نمی توانید بدون هیچ شناختی از فرآیند های کسب و کار، موفق به پیاده سازی یک پروژه هوش تجاری شوید.
یک متخصص هوش تجاری باید بتواند با تحلیل فرآیند های کسب و کار، شاخص های مناسبی برای پایش فرآیند ها و کسب و کار ارائه نماید.
شناخت کافی از منابع داده ای مختلف
شناخت منابع داده ای مختلف یکی از نیازهای فردی است که خود را به عنوان BI Developer معرفی می نماید. شما به عنوان یک متخصص هوش تجاری باید منابع داده ای مختلف را شناخته و از پس کار با آن ها را در حد رفع نیاز بر آیید. داده ها ممکن است در پایگاه داده رابطه ای مانند SQL و اوراکل باشند یا در قالب فایل های اکسل، Csv و یا حتی در صفحات وب ذخیره شده باشند.
شناخت پایگاه داده رابطه ای
یک متخصص هوش تجاری معمولا نیازی به طراحی پایگاه داده تراکنشی (OLTP) نخواهد داشت. اما به شدت به شناخت از پایگاه داده رابطه ای نیاز دارد. معمولا افرادی که در این حوزه فعالند از دانش مناسبی از مفاهیم پایگاه داده رابطه ای برخوردارند. شما به عنوان یک فرد متخصص نیاز دارید در قالب جداول و روابط بیندیشید.
SQL Programming
شما به عنوان یک متخصص هوش تجاری باید از توانایی کوئری نویسی در SQL Server برخوردار باشید. معمولا داده ها به شکلی که در پایگاه داده تراکنشی ذخیره شده اند برای مقاصد هوش تجاری مناسب نیستند. شما باید توانایی تبدیل ساختار فعلی به ساختار مورد نیاز خود را داشته باشید.
آشنایی با مفاهیم انبار داده
یک متخصص هوش تجاری باید توانایی تفکر به سبک انبار داده را داشته باشد. باید به مدل سازی داده تسلط کافی را داشته باشد، انواع مدل های مرجع را بشناسد و داده را در قالب و مدل مناسب ذخیره نماید. انبار داده نیز یک پایگاه داده رابطه ای است که این موضوع بار دیگر دلیل اهمیت شناخت پایگاه داده ای رابطه ای و تسلط به SQL Programming را نمایان می سازد.
توانایی کار با ابزار های ETL
یک فرد متخصص در حوزه هوش تجاری باید توانایی کار با یکی از ابزارهای ETL را داشته باشد. ETL مخفف عبارت Extract، Transform، Load یکی از مراحل مهم یک پروژه هوش تجاری می باشد. در واقع طی این فرآیند داده ها از منابع داده ای مختلف جمع آوری شده، پاکسازی و در قالب یک انبار داده تجمیع و یکپارچه می شوند.
این عمل ابزارهای خاص خود را دارد. ابزارهایی مانند SSIS (SQL Server Integration Services) که از ابزارهای محبوب در کشور ما در این زمینه است. اوراکل نیز در این زمینه ابزارهای خاص خود را داراست. اما به هر تقدیر متخصص هوش تجاری باید دانش مناسب به کارگیری یکی از این ابزارها را داشته باشد.
توانایی پیاده سازی OLAP
یک متخصص هوش تجاری باید توانایی پیاده سازی لایه OLAP را داشته باشد. این بخش نیز یکی از مراحلی است که بسته به اندازه پروژه، میزان داده موجود و مسائل دیگر ممکن است در یک پروژه هوش تجاری پیاده سازی شود. این مرحله نیز نیازمند تسلط به ابزارهای خاص خودش است. به طور مثال SSAS (SQL Server Analysis Services) ماکروسافت از ابزارهای پرکاربرد این زمینه در کشور ما است که البته رقبای اوراکلی خود را نیز مثل همیشه در رقابت با خود می بیند.
ساخت گزارش و داشبورد
از آن جا که معمولا دستاورد هر پروژه ای مورد قضاوت قرار می گیرد در یک پروژه هوش تجاری این گزارشات خروجی هستند که به عنوان معیار سنجش موفقیت یا عدم موفقیت یک پروژه مورد ارزیابی قرار می گیرند. متاسفانه یا خوشبختانه این مرحله می تواند تاثیر به سزایی در ارزیابی پروژه های هوش تجاری بگذارد.
در این مرحله نیز شما نیازمند تسلط به ساخت گزارش در ابزارهایی مانند Power BI یا ابزارهایی مانند Qlik و Tabeleau خواهید داشت. شما نیاز دارید تا شاخص های استخراج شده را به بهترین نحو به کاربران نمایش دهید تا بیشترین و بهترین بینش را به آن ها انتقال دهید.
یک متخصص باید از زوایای مختلف داده را نگریسته و در بهترین قالب ممکن به کاربر نمایش دهد.
مواردی که ذکر شد مهارت هایی بود که یک متخصص هوش تجاری می تواند به تمام! یا به بخش هایی از آن مسلط باشد. اما این ها تمام مهارت های هوش تجاری نیستند. توانایی تحلیل و تفسیر خروجی های ایجاد شده، توانایی ارتباط موثر با ذینفعان و کاربران پروژه از دیگر مهارت هایی هستند که یک متخصص هوش تجاری به آن نیاز دارد.
درباره حسین وثوقی
دانش آموخته مهندسی صنایع و مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه تهران، علاقه مند به تحلیل و ارائه راه حل برای مسائل و بهینه سازی راه حل ها هستم ...
نوشته های بیشتر از حسین وثوقی